Luminary – korkealuokkaista asumista Tampereen huipulla

Luminary tarkoittaa konkreettisesti valonlähdettä, hieman abstraktimmin ajateltuna inspiroivaa menestyjää. Ainakin jälkimmäinen määritelmä on hyvin kuvaava 21-kerroksiselle tornitalolle Tampereen ydinkeskustassa, rautatieaseman vieressä.

Kerrostalo on itse asiassa kaksiosainen. Sen matalampi osa on 7-kerroksinen ja tyyliltään yhtä sävähdyttävä kuin tornitalokin. Maisemat toki ovat korkeuksissa omaa luokkaansa, kun voi katsella Näsinneulan huippua ja Pispalan harjua, ja teollisuuskaupungin savupiiput pystyy laskemaan horisontista. Näsijärvi, Pyhäjärvi ja Roine siintävät kauniina alhaalla, ja autotkin näyttävät keskustan kaduilla pieniltä leluilta.

Luminaryn kolme eri rappua johtavat kaikki samaan yhteiseen aulaan, josta on tehty tyylikäs lounge-alue. Aulassa voi viettää aikaa seurustellen, läppärillä työskennellen tai vaikka tilaamalla kahvin aulapalvelusta. Myös kaupunkilaiset pääsevät nauttimaan Luminarysta, sillä kahdessa alakerroksessa toimii kahvila sekä ravintola terasseineen.

Luminaryn tontilla sijaitsi jo aiemmin korkea rakennus, 10-kerroksinen opiskelija-asuntola Rasti. Rasti alkoi olla perusteellisen remontin tarpeessa. Lopulta vanha rakennus päätettiin purkaa ja samalla sen vierestä purettiin vanha hotellirakennus uuden Luminaryn tieltä.

Eclisse-liukuovi väliseinän sisään Case Luminary_01

Tampereen kaupunki tahtoi tontille näyttävän tornitalon

Keskustelu uudiskohteesta Skanskan ja Tampereen kaupungin välillä alkoi jo vuonna 2011. Tässä yhteydessä käytiin uudesta rakennuksesta suunnittelukilpailu, jonka myötä vanhan Rastin tilalle syntyi uusi korkealuokkainen maamerkki voimakkaasti kehittyvälle aseman seudulle.

– Kaupunki oli sitä mieltä, että jos haluatte tehdä korkean talon, niin tehkää sitten ihan oikeasti korkea, Skanskan suunnittelupäällikkö Jouni Rantanen naurahtaa.

Ehtona oli myös korkealaatuinen kaupunkikuvallinen julkisivu. Tätä suunnittelemaan valittiin Skanskalle tuttu kumppani BST-arkkitehdit Oy.

Luminary haluttiin suunnitella alusta alkaen laadusta tinkimättä. Tätä tukemaan valittiin Mikko Vesanen ja Anna Katriina Tilli Sisustusarkkitehtitoimisto MAK:sta heti rakennuksen suunnittelun alussa.

– Skanska rikkoi uudistuotannon rajoja tuomalla sisustusarkkitehdit jo alkuvaiheessa mukaan suunnitteluun, sisustusarkkitehti Anna Katriina Tilli Sisustusarkkitehtitoimisto MAK:sta kiittelee.

– Oli hienoa päästä tekemään yhteistyötä sisustusarkkitehtien kanssa alusta alkaen. Työtä jaettiin heidän kanssaan, eli MAK suunnitteli osan asunnoista ja me osan, kohteen pääsuunnittelija Petri Tavilampi BST-arkkitehdit Oy:stä jatkaa.

Eclisse-liukuovi väliseinän sisään Case Luminary_01

Kaunis ja toiminnallisesti täydellinen

Luminarysta haluttiin näyttävän kaunis ja toiminnallisesti täydellinen sisältä ja ulkoa. Arkkitehti Tavilampi kertoo, että julkisivuun valikoitui hiottu valkoinen kivipinta, sillä sileä julkisivu on luonnostaan likaa hylkivä, kun sade huuhtelee sen puhtaaksi. Näin pinta pysyy kauniina pitkään. Valkoisen julkisivun toiseksi kontrastiväriksi valittiin aina tyylikäs musta.

Kaunis ja harkittu tyyli jatkuu asuntojen sisätiloissa. Skandinaavinen arkkitehtuuri yhdistettynä toimiviin pohjaratkaisuihin sekä luonnollisiin pintamateriaaleihin tekee Luminaryn asuinhuoneistoista kodikkaita ja arvokkaita. Asiakkaat saivat osin itse vaikuttaa sisätilojen materiaalien laatuun ja Skanska tarjosi kaikille uusille asukkaille myös veloituksetta sisustusarkkitehdin konsultointia oman uuden kodin kalustamiseen.

– Projekti oli meille todella ainutlaatuinen ja oli hienoa päästä varhaisessa vaiheessa mukaan vaikuttamaan asuntojen pohja- ja rakenteellisiin ratkaisuihin, eikä vasta talon valmistumisen jälkeen, sisustusarkkitehti Anna Katriina Tilli Sisustusarkkitehtitoimisto MAK:sta sanoo.

Eclisse-ovilla avaruutta ja muunneltavuutta asuntoihin

Asuntoihin haluttiin saada avara tunnelma. Tätä varten kiinnitettiin huomiota kahteen seikkaan: ikkunoista ulos avautuviin maisemiin sekä asunnon sisäisiin näkymiin huoneesta toiseen.

Kaunista minimalismia ja avaruutta lisäämään piirrettiin lähes kaikkiin asuntoihin seinän sisään liukuvia Eclisse-liukuovia. Asukkaat pystyivät lisäämään Eclisse-ovia asuntoihinsa vielä lisää saranaovien tilalle.

– Oli selkeä päätös valita Eclissen seinän sisään liukuvat ovet asuntoihin, kun kohteessa oli niin korkeat laatuvaatimukset. Tällaiset liukuovet säästävät niin paljon tilaa ja toiminnallisuuden kannalta ne ovat niin kätevät, kun aukeavaa ovea ei tarvitse ottaa huomioon kummankaan huoneen puolella, arkkitehti Tavilampi kertoo.

Eclisse-liukuovi väliseinän sisään Case Luminary_01

Eclissen tekninen tuki saa niin asentajilta kuin suunnittelijoilta paljon kiitosta. Eclissen henkilökunta auttoi suunnittelijoita eri oviratkaisuja pohtiessa ja rakentajia työmaalla sisäovien asennusvaiheessa. Sisustusarkkitehdit Tilli ja Vesanen kiittävät, että suunnittelupöydältä esiin nouseviin kysymyksiin ja pulmiin saa aina apua reaaliaikaisesti sekä ammattitaitoisesti.

Kaiken kaikkiaan Luminaryyn toimitettiin pitkälle yli 100 Eclisse-liukuovea, joissa oli yli 30 erinäköistä ja -kokoista liukuovivariaatiota:

– Eclissen ovivaihtoehtojen moninaisuus on hieno asia. Välillä myös erityisesti saneerauskohteissa mitoituksen kanssa voi olla suuriakin haasteita ja tällöin ovivaihtoehtojen moninaisuus näyttelee isoa roolia, sisustusarkkitehti Tilli sanoo.

– Seinän sisään liukuvat ovet toimivat monen tyyppisissä tiloissa ja auttavat mitoituksen haasteissa. Monesti pieniin tiloihin saadaan enemmän tehokkuutta seinäpintojen jäädessä hyötykäyttöön. Lisäksi tiloja saadaan enemmän avattua liukuovien avulla, jolloin avaruutta ja yksityisyyttä voi helposti säädellä liukuovien avulla, Tilli jatkaa.

Luminary on selvästi saavuttanut tavoitteensa komeasta maamerkistä. Nyt Tampereen kaupunkikuvassa kohoaa Näsinneulan, punatiilisten savupiippujen ja Hotelli Tornin ohella suomalaisen korkearakentamisen uusi huippu.

Jaa kirjoitus

Kohteen liukuovet