Eclisse kokemuksia asentaminen

Eclisse – liukuovi meidän tyyliimme

 

Meidän kotiimme valittiin kylpyhuoneen oveksi Eclisse-liukuovi. Moni on sitä ihastellut ja ihmetellyt, joten avaan hieman taustoja, kuinka päädyimme hankkimaan kylpyhuoneeseen liukuoven.

Kotimme on hieman erikoinen järvenpääläinen omakotitalo. Sen vanhin osa on noin 70-neliöinen vuonna 1972 rakennettu Honkarakenteen hirsimökki. Vuosina 1982-1983 talo koki suuren muutoksen, kun edellinen omistajaperhe modernisoi rakennuksen kauttaaltaan. Katon harjasuunta vaihdettiin ja rakennusta laajennettiin kahteen suuntaan, yhteensä 215 neliön kerrosalaan. Talo vuorattiin lautaverhouksella ja pyöröhirsitunnelma vaihtui hieman modernimpaan, toki 80-luvun tyyliin.

Talvella vuonna 2018 meidän perheemme osti tämän talon ja aloitimme talon kolmannen vaiheen. Modernisoimme 80-luvulle jämähtäneen talon lähes kokonaan nykyaikaiseksi. Yritimme pitää kiinni talon aikakauden tyylistä vaihtamalla matalat ruudukkoikkunat suuriin lattiaan asti ulottuviin ikkunoihin ja ostamalla uudet puiset väliovet. Mäntyiset peiliovet vaihtuivat laakaoviksi tammiviilupinnalla. Alkuperäiset messinkipainikkeet säästettiin ja kiinnitettiin uusiin oviin. Kylpyhuoneen oveksi valittiin kuitenkin seinän sisään liukuva Eclisse Pocket Door.

Talon sisäänkäyntiä sanotaan usein talon käyntikortiksi. Eteisestä tulisi olla esteetön näkymä talon läpi ulos. Ennen remonttia meidän eteisemme oli ahdas ja kapea käytävä, jonka päässä näkyi vain kylpyhuoneen 45 asteen kulmassa oleva nurkka ja sen kellastunut mäntypeiliovi. Ei siis mikään mairitteleva käyntikortti meidän mielestämme.

Saimme eteiseen linjakkuutta suoristamalla kylpyhuoneen kulman tavalliseksi 90 asteen nurkaksi, suurentamalla viereisen ruokasalin ikkunaa lattianrajaan asti (mikä määrä valoa isosta ikkunasta tuleekaan!) ja vaihtamalla ulko-oven lasiseksi. Kylpyhuoneesta on siis käynti takapihan terassille vilvoittelemaan.

Eclisse liukuovi kohteen pohjakuvaKylpyhuoneen nurkka on koko talon keskeisimmässä kohdassa, josta näkyy koko talon läpi poikittain ja pitkittäin. Se on ensimmäinen asia, joka näkyy, kun astuu sisään eteiseemme, joten halusimme kylpyhuoneen oven pysyvän auki. Näin talon keskikohta pysyisi avarana ja näkymä eteisestä takapihalle säilyisi esteettömänä. Tähän ei kuitenkaan missään nimessä olisi sopinut tavallinen saranaovi, sillä se olisi ollut aina kapean käytävän tukkeena. Siksi valitsimme tilaan liukuoven, jota voi pitää kauniisti auki.

Kylpyhuoneen seinän sisään tuli sijoittaa sähköjä ja ulkopintaan katkaisimia, joten liukuoven tuli ehdottomasti liukua seinän sisään. Vertailimme muutamaa valmistajaa, mutta huomasimme nopeasti Eclissen olevan ylivertainen käyttökokemukseltaan. Ovi pysyy todella jämptisti kiskollaan, eli se ei ”hölsky” tai kolise rakenteita vasten. Avautuessaan ovi menee tyylikkäästi kokonaan piiloon seinän sisään ja sulkiessa soft close -mekanismi jarruttaa oven liikkeen ja vie sen sulavasti kiinni seinään asti. Näin lapsemmekaan eivät pääse tätä ovea paukuttamaan.

Kaikkia oven säätöjä pystyi säätämään asennusvaiheessa ja myöhemminkin, eli jos oven liukumisessa olisi ongelmia, se johtuisi luultavasti epätasapainosta tai muusta asennuksen epätarkkuudesta, jota voi myöhemmin parantaa. Tämä on hyvä asia. Liukuoven rungon asentaminen paikoilleen ennen seinän rakentamista vaati hieman ammattitaitoa, mutta osaavan rakennusmiehemme ja Muotolevyltä saamamme asennustuen kanssa saimme nopeasti ovemme toimimaan täydellisesti.

Liukuoven ovilevy on tammiviiluinen laakaovi, samaa materiaalia kuin muutkin väliovemme, eli ei ihan tavallisin veto kylpyhuoneen oveksi. Kyseessä on kuitenkin erityisesti kylpyhuoneisiin suunniteltu viiluovi, joka kestää huoneilman kosteusvaihteluita. Suoraa kastelua ovi ei tule saamaan, joten uskomme oven pysyy hyvänä.

Omasta mielestäni liukuovea pidetään usein enemmän tilanjakajana kuin varsinaisena ovena. Eclisse on kuitenkin ovi parhaasta päästä. Se on erittäin hyvin ääntä eristävä, liukuu seinän sisään eli oven viereiset seinustat saa täysin hyötykäyttöön ja on vieläpä ihana käyttää. Jokainen vierailijamme on huomannut liukuoven ja ihastellut sen eleganttiutta. Taisi olla siis hyvä veto valita Eclisse näkyvälle paikalle.

 

Erkka ja Linda Malkavaara

 

Jaa kirjoitus