Omakotitalo, Etelä-Suomi

Mikä olisikaan parempi kiitos tehdystä työstä, kuin uusi tilaus samalta asiakkaalta? Eräs Etelä-Suomessa sijaitseva omakotitalo on ollut Sisustussuunnittelu minnan yrittäjälle Minna Haapakoskelle juuri tällainen lämmin yhteistyöprojekti.

Ensimmäisessä projektissa Haapakoski suunnitteli kohteen alakerran tilojen, eli keittiön, makuuhuoneen, olohuoneen sekä työhuoneen uudistustyön. Asukasperheen lapset olivat tuolloin vielä varsin pieniä, mutta kuusi vuotta myöhemmin oli aika uudistaaa omakotitalon yläkerta vastaamaan 9- ja 11-vuotiaiksi varttuneiden kasvavien nuorten tarpeita. Suunnittelutyön haluttiin olevan lähtöisin samasta hyväksi havaitusta kynästä, joten perhe kutsui Haapakosken uuteen projektiin.

Yläkerrasta haluttiin tehdä todellinen lasten valtakunta. Siksi perheen vanhemmat toivoivatkin heidän lastensa olevan ne varsinaiset asiakkaat, joita Haapakoski palvelisi ja joita hän suunnitelmansa pohjatyövaiheessa haastattelisi. Toimintatapa oli luonnollisesti nuorten asiakkaiden mieleen, mutta tarjosi samalla suunnittelijallekin mielenkiintoisen lähestymiskulman.

– Oli äärimmäisen ihanaa, kun lapset saivat toivoa asioita, joita yläkertaan halusivat. Joidenkin toiveiden kohdalla vilkaisin aikuisten suuntaan, mutta he totesivat aina, että katso vain niitä asiakkaita, pallo on siellä, Haapakoski muistelee projektin alkuvaiheita.

Suunnitelman valmistuttua sekä asiakkaat että heidän vanhempansa olivat tyytyväisiä näkemäänsä. Esimerkiksi perheen tytär sai huoneeseensa haluamansa pinkin parkettilattian ja jalkapalloilijapoika sai jalkapalloteeman näkymään huoneessaan, kun suunnittelija sai idean jalkapallosängystä.

– Kun esittelin suunnitelmani, lapset olivat aivan innoissaan. Vanhemmat toteuttivatkin heidän kaikki toiveensa. Harvoin tulee vastaan tuollaisia kohteita, joissa saa tehdä töitä lasten unelmien mukaisesti – yleensä ne ovat kuitenkin aikuisten unelmia, sillä hehän työn viimekädessä maksavatkin, Haapakoski miettii.

Projektin myötä omakotitalon yläkerta kokikin täydellisen muodonmuutoksen. Lähes kaikki väliseinät purettiin, jolloin tilat pystyttiin jakamaan aiempaa käytännöllisemmin. Samalla entinen pieni wc vaihtui tilavaan ja tyylikkääseen kylpyhuoneeseen. Perheen tytön ja pojan huoneet sijaitsevat kerroksen päädyissä, ja välitilasta löytyy yhteinen olohuonealue.

Yläkerran välioviratkaisuksi Haapakoski valitsi seinän sisään liukuvat Eclisse Pocket Door Syntesis Line -liukuovet. Kyseinen liukuovimalli toteutetaan ilman listoja, jolloin oviaukoista tulee modernin linjakkaat ja seinäpinnoista selkeät. Kun karmeja, listoja tai muita ovenpieliä ei ole, muodostaa itse oviaukko ainoan katkoksen muuten yhtenäisiin pintoihin. Seinän sisään liukuvien väliovien ansiosta tilat ovat kätevästi yhdistettävissä yhdeksi isoksi tilaksi tai jaettavissa yksityisyyttä tarjoaviksi huoneiksi.

Seinän sisään liukuvat väliovet ovat paitsi tyylikäs ratkaisu ja jo itsessäänkin säväyttävä sisustuselementti, myös näppärä keino vapauttaa huonetilaa hyötykäyttöön ja saada siten lisää suunnitteluvapautta tilojen sisustamiseen. Tämä ominaisuus oli eduksi myös Haapakosken suunnittelutyössä.

– Eclissen avulla sohva saatiin sijoitettua niin, ettei kylpyhuoneen ovi avaudu kylpyhuoneen eikä olohuoneen puolelle ja vie siten osaa varsin kapeasta olohuonetilasta. Näin sain kalusteet sijoiteltua tavalla, joka ei edellytä ovien avautumissuuntien huomioimista, Haapakoski kertaa.

Eclisse-ovien varustelumahdollisuudet tarjoavat myöskin mielenkiintoisia suunnittelumahdollisuuksia. Esimerkiksi samaisen olohuonetilan reunustalla katto on melko matalalla, ja Haapakoski hyödynsi tätä seinänvierustaa suunnittelemalla siihen pitkän lämpimän varastotilan. Tilan olemassaoloa ei kuitenkaan haluttu korostaa, ja sisäänkäynti varastoon onnistuttiinkin ”naamioimaan” Eclisse Syntesis Line -kehyksellä ja siihen kiinnitetyllä peilipintaisella ovilevyllä.

– Muistan, kun aikoinaan sain ensimmäisen tiedotteen Eclissestä ja ajattelin heti, että tämä on hyvä juttu ja halusin käyttää sitä. Tykästyin saman tien siihen, miten kätevä se on. Mielestäni on myös äärimmäisen hyvä ominaisuus, että vaikka kehykseen laittaisi nyt tavallisen laakaoven, sen voi halutessaan vaihtaa myöhemmin vaikkapa lasioveksi. Tilankäytön kannalta ratkaisu on tosi kätevä. Oven saa tarvittaessa piiloon, eikä se taivu minnekään tai minkään eteen, Haapakoski kertoo Eclisse Pocket Door -liukuovien eduista.

Omakotitalon yläkerran uudistusprojekti onnistui loistavasti – kuten kuusi vuotta aiemminkin, olivat asukkaat tälläkin kertaa tyytyväisiä Haapakosken suunnitelmiin ja niiden toteutumiseen. Erityisesti nuoret lapsiasiakkaat olivat luonnollisesti iloisia saatuaan itse päättää huoneidensa ulkonäöstä ja hyväksyä esitellyt suunnitelmat. Haapakoski kertookin perheen olleen hyvin otettu lopputuloksesta ja viihtyneen hyvin uusituissa tiloissa.

– Olen saanut asiakkailta erittäin positiivista palautetta, ja kuulemma heidän vieraansakin ovat viihtyneet oikein hyvin. Itsellenikin projektista jäi äärimmäisen ihana fiilis. Jo se lähtökohta, että olin suunnitellut heille jo aiemmin ja sain nyt mennä uudestaan suunnittelemaan heille tärkeää tilaa, niin totta kai se oli jo itsessään kiitos aiemmin tehdystä työstä. Oli myös hauskaa toteuttaa lasten haaveita, tehdä vähän erikoisempia ratkaisuja ja toteuttaa spesiaali-ideoita. Ennen kaikkea hyvä fiilis on siksi, että asiakkaatkin olivat tyytyväisiä lopputulokseen, Haapakoski kertoo myös suunnittelijalle läheiseksi muodostuneesta kohteesta ja projektista.

Kun olin kuvaajan kanssa kuvaamassa valmistunutta kohdetta ja olin siellä pitkän päivän stailaamassa ja petaamassa sänkyjä, niin sitten tuli se fiilis, että ”apua, nyt minun pitää lähteä täältä ja sitten en enää saa tulla tänne!” Kyllähän siihen itsekin kiinnyin, kun olin projektissa niin pitkään mukana. Mutta onneksi olen kuulemma tervetullut käymään kylässä, Haapakoski naurahtaa projektia lämpimästi muistellen.

 

Kuvat: Saku Tiainen

Jaa kirjoitus

Kohteen liukuovet