Eclisse kuuluu Muotolevy Rakennustuotteet -tuoteperheeseen. Muotolevy Rakennustuotteet

Kohdetarinat

Etusivu  >>  Kohdetarinat

As Oy Marano, 18 upeaa panoraama-asuntoa sisältävä pienkerrostaloyhtiö, valmistui Tampereen Vuorekseen syksyllä 2017. Keskeinen osa Maranon äärimmäisen näyttävää visuaalista ilmettä ovat suuret yhtenäiset lasipinnat – upean näkymän puistoalueelle ja läheiseen metsään tarjoavat ikkunat kattavat noin 40% rakennusten julkisivuista.

Asunnot on sommiteltu apilanmallisiksi kokonaisuuksiksi siten, että tyypillisestä kerrostalosta poiketen yhdelläkään huoneistolla ei ole suoraa seinänaapuria. Kun kotien ulkoseinät ovat neljän metrin etäisyydellä toisistaan, ovat kaikki läpitalohuoneistoja ja avaavat suurten ikkunoiden kautta näköaloja kolmeen ilmansuuntaan.

Maranon asunnot on toteutettu yksitasoisina, ja samanlaisia asuntoja on aina kaksi päällekkäin. Samassa tasossa ovat 90 m2, 105 m2 ja 130 m2 asunnot, ja jokaista kolmea kuuden asunnon kokonaisuutta yhdistää kylmä porrashuone.

 

Koteja, jotka säväyttävät näyttävyydellään ja toimivuudellaan

As Oy Maranon on rakentanut Asuva Oy. Tamperelainen rakennusliike on erikoistunut rakentamaan koteja, jotka muodostavat teknisesti toimivan ja arkkitehtonisesti näyttävän kokonaisuuden. Yritys käyttää projekteissaan tunnettujen arkkitehtien palveluita, mutta suunnittelee ja visioi kohteita myös itse. Asuva Oy:n toimitusjohtaja Ville Kaseva kertoo As Oy Maranon olevan hyvä esimerkki projektista, joka on saanut alkusysäyksensä rakennusliikkeen omasta inspiraatiosta.

– Maranoa suunnitellessamme meillä oli voimakas visio tietyntyyppisistä panoraama-asunnoista. Ajatus lähti liikkeelle eräästä rakentamastamme kapearunkoisesta kerrostalosta. Siinä oli valtava parveketerassi – 60-neliöisen asunnon ulkoseinä oli lähes kauttaaltaan lasia. Aina kun kävin siinä asunnossa, ihastelin, miten valoisa ja upea pieni asunto voikaan olla. Se oli aivan mahtava, Kaseva muistelee.

Visio panoraama-asunnoista konkretisoituu Maranon erittäin leveissä, mutta runkosyvyydeltään vain noin 7-8 metrin kokoisissa asunnoissa. Suurimmat asunnot ovat 16 metriä leveitä – ja kun koko tuo matka on lasiseinää, ovat asunnot erittäin valoisia ja avaria.

 

Eclisse-liukuovilla tilansäästöä ja avaruutta asuntoihin

Suurten ikkunapintojen lisäksi As Oy Maranoon tilantuntua lisäävät seinän sisään liukuvat Eclisse Pocket Door -liukuovet. Avattuna ovilevy on mahdollista liu’uttaa kokonaan seinän sisään, jolloin luonnonvalo pääsee virtaamaan esteettömästi huoneesta toiseen. Lisäksi esimerkiksi vaatehuoneen tai kodinhoitohuoneen ovena liukuovi mahdollistaa kiintokalusteiden ja huonekalujen vapaamaan sijoittelun.

– Liukuovet säästävät tilaa ja mahdollistavat mielenkiintoisia arkkitehtonisia ratkaisuja. Esimerkiksi silloin, kun väliseinä päättyy suoraan ikkunaseinään, pystytään liukuoven avulla luomaan ihmissilmälle vaikutelma, että seinä jatkuisi tavallaan sen ikkunaseinän läpi ja tila jatkuisi pidemmälle kuin jatkuukaan, Kaseva kertoo liukuovien tarjoamista suunnittelumahdollisuuksista.

Pohjakuva As Oy Maranon asunnoista

As Oy Maranon asuntojen pohjakuva. (Klikkaa kuva suuremmaksi)

Seinän sisään liukuvat liukuovet ovat Asuva Oy:lle tuttu ratkaisu muistakin yrityksen toteuttamista kohteista. Positiivisen työmaapalautteen myötä Eclissestä on tullut Asuvalle luottoratkaisu.

– Olemme asentaneet kymmeniä ja kymmeniä seinän sisäisiä liukuovia, ja asennettavuudesta saadun kokemuksen perusteella Eclisse on valikoitunut ratkaisuksemme. Liukuovet auttavat erottautumaan muista ja ovat ratkaisu, jota asiakkaat arvostavat. Asuva Oy:ssä filosofianamme on toteuttaa teknisesti toimivia ja arkkitehtonisesti näyttäviä kokonaisuuksia, ja liukuovet sopivat tähän ajatusmaailmaan erittäin hyvin, Kaseva kertoo.

Mikkelin asuntomessuilla esitelty Omatalo Ajatus on viisihenkisen Krievetzin perheen uusi koti. Yksikerroksisen talon 184-neliöä jakautuvat kuuteen huoneeseen, keittiöön, kodinhoitohuoneeseen ja saunaan.

Omatalo Ajatus sai nimensä jo suunnitteluvaiheessa. Paperille kertyi tarkka toivelista kodin tulevista ominaisuuksista, joten Ajatus oli nimivalintana luonteva.

Ensinnäkin talo hyödyntää hienosti kaunista sijaintiaan – aamuauringon valonsäteet uivat sisään Saimaan suuntaan avautuvalta sivulta. Seinä on lähes kauttaaltaan ikkunapintaa, joten näkymän ihailu on helppoa ja nautinnollista. Iltaa voi puolestaan viettää atriumpihalla, jolta löytyy terassikanteen upotettu pore- ja vastavirta-allas.

Kodin sisätilat on suunniteltu tulevien asukkaidensa toiveiden mukaisesti palvelemaan perheen arkea. Käytännöllisyyteen panostettiin muun muassa sijoittamalla autotalli saman katon alle asuintilojen kanssa sekä sijoittamalla lasten huoneet omaan siipeensä, josta löytyy myös esimerkiksi television katseluun soveltuva avara aulatila. Suunnitteluratkaisun tavoitteena on rajata leikit tietylle alueelle, jolloin perheen yhteiset oleskelutilat voisivat pysyä hieman siistimpinä ja rauhallisempina.

Sisustuksessa on haettu selkeää ja levollista yleisilmettä, johon on tuotu rouheutta seinäpintojen kautta tekemällä jokaiseen huoneeseen tehosteeksi yksi kuitutapetoitu seinä. Kantavana ajatuksena oli luoda selkeät peruslinjat, jolloin kodin tunnelmaa on helppo vaihtaa värikkäiden tekstiilien avulla.

Omatalo Ajatuksen sisäovet on toteutettu pääasiassa seinän sisään liukuvilla Eclisse Pocket Door -liukuovilla. Ratkaisu soveltuu erinomaisesti selkeälinjaiseen sisustukseen. Tyylikkäät tummat ovilevyt liukuvat avattaessa piiloon seinän sisälle, jolloin kodin tunnelma on helppo muuttaa avarasta yksityiseksi ja päinvastoin. Kun pystypinnoilla vuorottelevat vain väliseinät ja oviaukot, on yleisilme harmoninen ja kaikki lattia- ja seinäpinnat sisustettavissa.

Kaikkiaan Omatalo Ajatuksessa on 10 Eclisse-liukuovea. Single-kehyksellä varustetut sisäovet ovat käyntiovina kaikissa makuuhuoneissa ja lasten huoneiden vaatehuoneissa. Ratkaisua on hyödynnetty myös viihdealueen ja kodinhoitohuoneen käyntiovena.

Mikä olisikaan parempi kiitos tehdystä työstä, kuin uusi tilaus samalta asiakkaalta? Eräs Etelä-Suomessa sijaitseva omakotitalo on ollut Sisustussuunnittelu minnan yrittäjälle Minna Haapakoskelle juuri tällainen lämmin yhteistyöprojekti.

Ensimmäisessä projektissa Haapakoski suunnitteli kohteen alakerran tilojen, eli keittiön, makuuhuoneen, olohuoneen sekä työhuoneen uudistustyön. Asukasperheen lapset olivat tuolloin vielä varsin pieniä, mutta kuusi vuotta myöhemmin oli aika uudistaaa omakotitalon yläkerta vastaamaan 9- ja 11-vuotiaiksi varttuneiden kasvavien nuorten tarpeita. Suunnittelutyön haluttiin olevan lähtöisin samasta hyväksi havaitusta kynästä, joten perhe kutsui Haapakosken uuteen projektiin.

kylyuohe-ennen_2

Yläkerta ennen sisustusprojektia.

Yläkerrasta haluttiin tehdä todellinen lasten valtakunta. Siksi perheen vanhemmat toivoivatkin heidän lastensa olevan ne varsinaiset asiakkaat, joita Haapakoski palvelisi ja joita hän suunnitelmansa pohjatyövaiheessa haastattelisi. Toimintatapa oli luonnollisesti nuorten asiakkaiden mieleen, mutta tarjosi samalla suunnittelijallekin mielenkiintoisen lähestymiskulman.

– Oli äärimmäisen ihanaa, kun lapset saivat toivoa asioita, joita yläkertaan halusivat. Joidenkin toiveiden kohdalla vilkaisin aikuisten suuntaan, mutta he totesivat aina, että katso vain niitä asiakkaita, pallo on siellä, Haapakoski muistelee projektin alkuvaiheita.

Suunnitelman valmistuttua sekä asiakkaat että heidän vanhempansa olivat tyytyväisiä näkemäänsä. Esimerkiksi perheen tytär sai huoneeseensa haluamansa pinkin parkettilattian ja jalkapalloilijapoika sai jalkapalloteeman näkymään huoneessaan, kun suunnittelija sai idean jalkapallosängystä.

– Kun esittelin suunnitelmani, lapset olivat aivan innoissaan. Vanhemmat toteuttivatkin heidän kaikki toiveensa. Harvoin tulee vastaan tuollaisia kohteita, joissa saa tehdä töitä lasten unelmien mukaisesti – yleensä ne ovat kuitenkin aikuisten unelmia, sillä hehän työn viimekädessä maksavatkin, Haapakoski miettii.

Projektin myötä omakotitalon yläkerta kokikin täydellisen muodonmuutoksen. Lähes kaikki väliseinät purettiin, jolloin tilat pystyttiin jakamaan aiempaa käytännöllisemmin. Samalla entinen pieni wc vaihtui tilavaan ja tyylikkääseen kylpyhuoneeseen. Perheen tytön ja pojan huoneet sijaitsevat kerroksen päädyissä, ja välitilasta löytyy yhteinen olohuonealue.

Yläkerran välioviratkaisuksi Haapakoski valitsi seinän sisään liukuvat Eclisse Pocket Door Syntesis Line -liukuovet. Kyseinen liukuovimalli toteutetaan ilman listoja, jolloin oviaukoista tulee modernin linjakkaat ja seinäpinnoista selkeät. Kun karmeja, listoja tai muita ovenpieliä ei ole, muodostaa itse oviaukko ainoan katkoksen muuten yhtenäisiin pintoihin. Seinän sisään liukuvien väliovien ansiosta tilat ovat kätevästi yhdistettävissä yhdeksi isoksi tilaksi tai jaettavissa yksityisyyttä tarjoaviksi huoneiksi.

Seinän sisään liukuvat väliovet ovat paitsi tyylikäs ratkaisu ja jo itsessäänkin säväyttävä sisustuselementti, myös näppärä keino vapauttaa huonetilaa hyötykäyttöön ja saada siten lisää suunnitteluvapautta tilojen sisustamiseen. Tämä ominaisuus oli eduksi myös Haapakosken suunnittelutyössä.

– Eclissen avulla sohva saatiin sijoitettua niin, ettei kylpyhuoneen ovi avaudu kylpyhuoneen eikä olohuoneen puolelle ja vie siten osaa varsin kapeasta olohuonetilasta. Näin sain kalusteet sijoiteltua tavalla, joka ei edellytä ovien avautumissuuntien huomioimista, Haapakoski kertaa.

Eclisse-ovien varustelumahdollisuudet tarjoavat myöskin mielenkiintoisia suunnittelumahdollisuuksia. Esimerkiksi samaisen olohuonetilan reunustalla katto on melko matalalla, ja Haapakoski hyödynsi tätä seinänvierustaa suunnittelemalla siihen pitkän lämpimän varastotilan. Tilan olemassaoloa ei kuitenkaan haluttu korostaa, ja sisäänkäynti varastoon onnistuttiinkin ”naamioimaan” Eclisse Syntesis Line -kehyksellä ja siihen kiinnitetyllä peilipintaisella ovilevyllä.

Eclisse Pocket Door liukuovi varaston ovena

Peili onkin seinän sisään liukuva väliovi, jonka taakse kätkeytyy näppärä varastotila.

– Muistan, kun aikoinaan sain ensimmäisen tiedotteen Eclissestä ja ajattelin heti, että tämä on hyvä juttu ja halusin käyttää sitä. Tykästyin saman tien siihen, miten kätevä se on. Mielestäni on myös äärimmäisen hyvä ominaisuus, että vaikka kehykseen laittaisi nyt tavallisen laakaoven, sen voi halutessaan vaihtaa myöhemmin vaikkapa lasioveksi. Tilankäytön kannalta ratkaisu on tosi kätevä. Oven saa tarvittaessa piiloon, eikä se taivu minnekään tai minkään eteen, Haapakoski kertoo Eclisse Pocket Door -liukuovien eduista.

Omakotitalon yläkerran uudistusprojekti onnistui loistavasti – kuten kuusi vuotta aiemminkin, olivat asukkaat tälläkin kertaa tyytyväisiä Haapakosken suunnitelmiin ja niiden toteutumiseen. Erityisesti nuoret lapsiasiakkaat olivat luonnollisesti iloisia saatuaan itse päättää huoneidensa ulkonäöstä ja hyväksyä esitellyt suunnitelmat. Haapakoski kertookin perheen olleen hyvin otettu lopputuloksesta ja viihtyneen hyvin uusituissa tiloissa.

– Olen saanut asiakkailta erittäin positiivista palautetta, ja kuulemma heidän vieraansakin ovat viihtyneet oikein hyvin. Itsellenikin projektista jäi äärimmäisen ihana fiilis. Jo se lähtökohta, että olin suunnitellut heille jo aiemmin ja sain nyt mennä uudestaan suunnittelemaan heille tärkeää tilaa, niin totta kai se oli jo itsessään kiitos aiemmin tehdystä työstä. Oli myös hauskaa toteuttaa lasten haaveita, tehdä vähän erikoisempia ratkaisuja ja toteuttaa spesiaali-ideoita. Ennen kaikkea hyvä fiilis on siksi, että asiakkaatkin olivat tyytyväisiä lopputulokseen, Haapakoski kertoo myös suunnittelijalle läheiseksi muodostuneesta kohteesta ja projektista.

Kun olin kuvaajan kanssa kuvaamassa valmistunutta kohdetta ja olin siellä pitkän päivän stailaamassa ja petaamassa sänkyjä, niin sitten tuli se fiilis, että ”apua, nyt minun pitää lähteä täältä ja sitten en enää saa tulla tänne!” Kyllähän siihen itsekin kiinnyin, kun olin projektissa niin pitkään mukana. Mutta onneksi olen kuulemma tervetullut käymään kylässä, Haapakoski naurahtaa projektia lämpimästi muistellen.

Sisustussuunnittelu minna, Minna Haapakoski

Sisustussuunnittelu minnan yrittäjä Minna Haapakoski suunnitteli kohteen uudistuksen.

 

Kuvat: Saku Tiainen

As Oy Helsingin Alvar ja As Oy Arietta on rakennettu keskelle Helsinkiä ainutlaatuiselle paikalle. Ne ovat Töölönlahden kansallismaisemassa upeiden kaupunki- ja puistonäkymien sekä arvorakennusten kupeessa. Paikkaa voi syystä pitää Suomen arvokkaimpana asuinalueena.

Helsinkiläisten olohuone

Alueelta on keskustaan lyhyt kävelymatka ja sinne on helppo tulla. Vieressä sijaitsevat Helsingin päärautatieasema sekä lähiliikenteen bussiterminaalit. Vanhaan ratakuiluun rakennettu kevyen liikenteen väylä Baana Kiasmalta Ruoholahteen on vilkkaassa käytössä.

Töölönlahden alueesta rakennetaan kulttuurin, tapahtumien ja virkistäytymisen keidasta. Aivan Alvarin ja Ariettan tuntumassa sijaitsevat jo Finlandia-talo, Kansallisooppera, Musiikkitalo, nykytaiteen museo Kiasma sekä Kansallisteatteri. Tulevaisuudessa alueelle nousee myös uusi keskustakirjasto.

Erinomainen sijainti

Töölönlahden talot on rakennettu vanhalle merenpohjalle, joten rakennuskohteena alue on vaativa ja kallis.

Asunto Oy Helsingin Alvar ja As Oy Arietta sijaitsevat Töölönlahden rannalla paikalla, josta alkaa Helsingin pohjoisrajalle yltävä yhtenäinen Keskuspuiston alue. Ulkoilureiteille pääseekin helposti virkistäytymään vain kotioven avaamalla.

Asunto Oy Helsingin Alvar on kuusikerroksinen, yksiportainen, vapaarahoitteinen 15 asunnon kerrostalo. Asunnot ovat kooltaan 43,5–122,5 m2. Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa on liikehuoneistoja.

As Oy Arietta on Lemminkäisen oma asuntokohde Töölönlahdessa Helsingissä. Seitsemänkerroksinen Arietta on kooltaan 2390 brm2 ja siinä on 15 asuntoa sekä 4 liiketilaa.

Kyseisessä korttelissa on myös Kiinteistö Oy Aallon Huippu.

Korkean laadun takaamiseksi kohteista järjestettiin arkkitehtikilpailu. Pää- ja arkkitehtisuunnittelijaksi valittiin Verstas Arkkitehdit Oy. Talot rakensi Lemminkäinen Talo Oy.

Kaikki kolme yhtiötä valmistuivat toukokuun lopussa 2014, jolloin myös asukkaat saivat avaimet käteensä.

”Alvarin asuntojen myynti sujui hyvin. Viimeiset asunnot menivät kaupaksi kevään aikana. Ariettan asunnot puolestaan myydään täysin valmiina, vaikka kohteet valmistuivat samaan aikaan”, sanoi myyntipäällikkö Mirja Hautamäki Lemminkäisen asuntomyynnistä.

Hänen mukaansa kohteen vetovoimaa lisäsi erinomainen sijainti ja laadukkuus.

”Kaikki on lähellä: meri, keskusta, kaupat ja kulttuuri. Kohde on myös rakennettu arvonsa mukaisesti ja istuu alueen henkeen”, hän sanoo.

Eclisse-liukuovet arvokohteessa

Alvarin ja Ariettan asunnot ovat valoisia ja niistä avautuvat näkymät keskustaan ja Töölönlahdelle.

”Se, että asunnot ovat syntyneet arkkitehtikilpailun tuloksena, näkyy persoonallisessa otteessa muun muassa ikkunarytmityksissä. Asunnoissa on haettu eleetöntä tyyliä, laatua ja kestäviä ratkaisuja”, sanoi sisustuskonsultti Marianne Sundell Archoplan Oy:stä.

”Seinän sisäisillä Eclisse-liukuovilla saadaan pohjaratkaisuun tehokkuutta ja joustavuutta. Samoin irtokalustesijoittelu tulee vapaammaksi, kun huoneiden ovet eivät avaudu seinustoille”, Sundell sanoo.

Alvariin ja Ariettaan toimitettiin yhteensä nelisenkymmentä 800, 900 ja 1000 millimetriä leveitä Eclisse Single -liukuovikehyksiä. Ovilevyt ovat valkoisia laakaovia. Niitä on käytetty makuuhuoneiden ovina.

”Mielestäni ne istuvat kokonaisuuteen hyvin ajatellen huoneistojen muita väliovia, jotka ovat listoitettuja laakaovia. Monessa tilassa liukuovet ja tavalliset oviaukot ovat samassa tilassa, joten on tärkeää, että listoitus ja ovirakenne pysyvät samana. Myös se, että liukuovien ovivahvuus on sama kuin muissa väliovissa tuo ryhtiä kokonaisuuteen”, hän sanoi.

”Hienoa on myös se, että liukuoven voi halutessaan vaihtaa jouhevasti, mikäli sisustuskokonaisuuden väri- ja materiaalimaailma muuttuu ajan kuluessa”, hän sanoi.

Ohjeistus oli hyvä

”Liukuovet oli helppo asentaa paikoilleen. Toinen asentajistamme oli ollut ennenkin tekemisissä Eclisse -liukuovien kanssa. ”, sanoi työnjohtaja Janne Iikkanen Lemminkäinen Talo Oy:stä.

Muotolevyn asentaja kävi muutamia kertoja paikan päällä ja teki malliasennuksen.

”Yhteistyömme sujui kaikin puolin hyvin”, sanoi Iikkanen.

”Kuvasin vielä työvaiheita, vaikka ohjeet olivat selkeät, koska malliasennuksen ja varsinaisen asennuksen välinen aika oli melko pitkä”, sanoi Iikkanen.

Hänen mielestään asennusjärjestys oli hyvä. Kun karmit ja listat voidaan tehdä vasta, kun kaikki seinäpinnat on jo viimeistelty ja kalusteet asennettu, karmit eivät altistu kolhuille.

Verso on moderni, 150 asuinneliön moderni kaupunkipuutalo, jonka tilasuunnittelun lähtökohtana ovat lapsiperheen arkeen soveltuvat toiminnallisuudet, tehokkuus ja muunneltavuus. Talossa on 4-5 huonetta, keittiö, kodinhoitohuone, kylpyhuonetilat sekä autokatos.

Lapsiperheiden tarpeet on huomioitu talon suunnitteluprosessin alusta lähtien. Esimerkiksi kuraeteinen ovat kätevä yksityiskohta – kuraiset vaatteet voi laittaa saman tien pesuun tai kuivaukseen. Rakennuksessa on myös paljon yhteisiä tiloja, joissa rakennuttajapariskunta Kröger sekä perheen 1,5- ja 3-vuotiaat lapset voivat viettää aikaa. Talon yläkerrassa puolestaan on lasten valtakuntaa.

Eclisse Pocket Door -liukuovijärjestelmät tekevät tilojen käyttötavan ja -tarkoituksen muuntamisesta nopeaa ja yksinkertaista. Avattaessa ovilevy katoaa seinän sisään, luoden tilalle yhtenäisen ja avaran ilmeen. Vastaavasti huoneen jakaminen kahdeksi erilliseksi tilaksi onnistuu kädenkäänteessä.

Tyylikkäästi ilman listoituksia, karmeja tai muitakaan ovenpieliä toteutettava Syntesis Line -liukuovikehys toimii hienosti tilanjakajana Krögereiden lastenhuoneessa.

– Kun lapset ovat vielä pieniä, auttaa iso pariovi avaamaan tilan isoksi ja yhtenäiseksi. Sitten kun he kasvavat, saa ovet suljettua ja tehtyä lapsille omat, erilliset huoneet, Laura Kröger kertoo liukuoviratkaisun toiminnallisuudesta.

Kröger kiittelee seinän sisään liukuvia väliovia siitä, että auttavat säästämään tilaa ja mahdollistavat siten perinteisiä ovia enemmän vaihtoehtoja sisustamiseen.

– Liukuovet ovat siistejä, hienoja ja säästävät tilaa. Kun kääntösädettä ei tarvitse miettiä, voi tehdä uudenlaisia sisustusratkaisuja. Ne soveltuvat kaikin puolin hyvin tilansäästöajatteluumme: käytetään neliöt hyödyksi. Talossa on ylipäätään hyvin vähän hukkaneliöitä, myös portaiden alle jäävä tila on hyödynnetty matalana vaatehuoneena, Kröger sanoo ja lisää, että tätäkään ratkaisua ei olisi pystytty toteuttamaan ilman liukuovea – saranoidun oven kääntymiselle ei olisi ollut tilaa kummallakaan puolella. Pocket Doorin ansiosta tila saatiin hyötykäyttöön.

Terca Tiger on Ruohosen perheen rakennuttama täystiilitalo, jonka kokonaispinta-ala on 240 m2. Huoneistoalaa tästä on 180 m2, joka pitää sisällään kuusi huonetta, keittiön, kodinhoitohuoneen ja kylpyhuonetilat. Tontilla on myös viherhuone, autotalli sekä varasto.

Terca Tiger on suunniteltu perheen pitkäaikaiseksi kodiksi. Ratkaisuvalinnoissa on painotettu joustavuutta, jotta koti mukautuisi mahdollisimman hyvin vuosien saatossa muuttuvien tilatarpeiden mukaisesti. Perheen pojat ovat nyt 2- ja 5-vuotiaita, mutta suunnittelussa on huomioitu heidän tuleva varttumisensa ensin kouluikäisiksi ja myöhemmin nuoriksi aikuisiksi.

Osaksi väliseinärunkoa rakennettavat Eclisse Pocket Door -liukuovijärjestelmät tekevät kodin ilmeen muuntamisesta nopeaa ja helppoa. Avattaessa ovilevyt menevät piiloon seinän sisälle, jolloin näkymä huoneesta toiseen on yhtenäinen ja avara. Suljettaessa tyylikäs ovilevy rajaa tilat tehokkaasti kahdeksi erilliseksi huoneeksi. Janne Ruohonen kertookin, että juuri tämä toiminnallisuus on ollut suureksi avuksi Terca Tigeria suunniteltaessa.

– Poikamme viihtyvät tosi hyvin keskenään. He nukkuvat samassa tilassa tällä hetkellä, ja todennäköisesti myös uuteen kotiin muutettaessa. Niinpä jaoimme yhden huoneen tuplaliukuovella kahdeksi tilaksi: erilliseksi nukkumahuoneeksi ja leikkimistilaksi. Parin vuoden kuluttua he todennäköisesti haluavat täysin omat huoneensa. Mutta kun tämä pariovi on hommassa mukana, on heidän silloinkin helppo liikkua ja kommunikoida keskenään. Myöhemmin, kun he haluavat selkeästi erottautua toisistaan, saa toinen heistä molemmat näistä huoneista, ja toiselle on varattu huone toisaalla talosta.

Alakerrassa sijaitsevan lastenhuoneen lisäksi liukuovia on käytetty myös yläkerran makuuhuoneessa, vaatehuoneessa, kylpyhuoneessa sekä saunassa. Toiseen kerrokseen tultaessa eteen avautuukin siisti ja rauhallinen näkymä.

– Kun tämä vaihtoehto tuli esiin, halusin ehdottomasti yläkertaan liukuovet, jotta tilat ovat seesteiset ja silmälle hyvät. Ratkaisu tuo myös avaruutta. Tilat, joita on pidetty pieninä ja joille ei välttämättä aiemmin suoraan keksitty käyttöä, näyttivät paljon tilavammilta. Kun ei ole aukeavia ovia, ei tarvitse huolehtia mihin voi tulla mitäkin tavaraa, Ruohonen sanoo, todeten liukuoviratkaisun parantavan sekä tilojen toiminnallisuutta että käytettävyyttä.

Ainoakoti Feeniks on Vuoristen koti, jossa aikuisten lisäksi asuvat perheen 8- ja 10-vuotiaat tytöt. Tilava talo koostuu 5-6 huoneeseen jakautuvasta 204 asuinneliöstä, 127 m2 viihdetilat sisältävästä kellaritilasta, 25 m2 autotallista sekä pihavarastoista.

Vuoriset ovat suunnitelleet talon yhdessä arkkitehdin kanssa. Uusi koti on siis jokaista viivaa ja linjausta myöten perheen lähtökohtien mukainen. Esimerkiksi perheen talon yläkerrassa on tyttärien käyttöön tarkoitettu kylpyhuone, ja kellarin viihdetila toimii sekä lasten peli- että aikuisten rentoutumispaikaksi. Tilojen hyvä muunneltavuus onkin ollut yksi rakennusprojektin tavoitteista.

Eclisse Pocket Door -kehykset antavat hyvät lähtökohdat tilojen muuntamiseen ja jakamiseen. Ratkaisussa yhdistyvät edistykselliset toiminnallisuudet, turvallisuus, tilansäästö sekä tyylikkyys. Sami Vuorinen kertookin, että liukuovien ansiosta he pystyivät suunnittelemaan asioita, jotka eivät olisi muuten olleet toteutettavissa.

– Pohjaratkaisuamme ei olisi saanut toimimaan ilman liukuovia. Niiden toiminnallisuus olikin keskeisessä roolissa – kuten arkkitehti sanoisi, siirtymät ovat luontevia. Kääntyvät, saranoidut ovet olisivat monessa kohdassa olleet jopa turvallisuusongelma. Esimerkiksi naulakolla asioivaa henkilöä päin sellaiset olisivat auenneet ilman, että tämä olisi osannut yhtään varautua. Lisäksi liukuovet mahdollistavat tehokkaat neliöt – tilansäästöä syntyy, kun ovelle ei tarvitse varata kääntymistilaa.

Lakka Laine on viisihenkisen perheen koti. Talon koko rakennuksessa kiinni oleva autotalli mukaan luettuna on 372 m2. Neliöt pitävät sisällään viisi huonetta, avokeittiön sekä kylpyhuonetilat.

Lakka Laineen tilat on suunniteltu sen asukkaiden – kahden aikuisen, 12-vuotiaan tyttären ja 10-vuotiaiden kaksospoikien toiveiden ja tarpeiden mukaan. Talon erikoisuutena on jokaisesta makuuhuoneesta löytyvät henkilökohtaiset suihku- ja wc-tilat. Lisäksi lapsille löytyy heidän käyttöönsä tarkoitettu arkiolohuone.

Talon spa-osaston oviratkaisuiksi on valittu Eclisse Pocket Door Syntesis Line -liukuovijärjestelmät. Listaton toteutusratkaisu tekee tiloista selkeälinjaiset. Timo Laine toteaakin täyslasisella ovilevyllä varustettujen liukuovien sopivan uuden kotinsa kylpyhuonetiloihin mainiosti sekä tyyliltään että toiminnallisuudeltaan.

– Ovissa on molemmat hyvät puolet. Saunaosastolla on suihkun yhteydessä pieni wc, jonka ovi olisi varmaankin ollut poikkeuksetta märkä, mikäli siihen olisi laitettu normaali väliovi. Liukuovi sopii oikein hienosti myös tilan tyyliin.

Profin House on lapsiperheille suunniteltu paritalo, jonka kummastakin asunnosta löytyy viisi huonetta, keittiö, kylpyhuonetilat, autotalli sekä varasto. Asuinpinta-alaltaan ne ovat 138 m2 ja 132 m2 kokoisia. Rakentamalla riittävä määrä huoneita on varauduttu lasten kasvamisen myötä tapahtuviin tilatarvemuutoksiin. Myös tilojen turvallisuuteen ja käytännöllisyyteen on Profin Housessa kiinnitetty erityistä huomiota.

Profin Housen arkkitehtoninen lähtökohta on ollut tilantunnun maksimoiminen. Tavoitetta tukemaan on suunniteltu runsaasti suuria ikkunapintoja. Eclisse Pocket Door -liukuovijärjestelmät sopivat täydellisesti osaksi avaruutta ja selkeälinjaisuutta korostavaa arkkitehtuuria.

Seinän sisään liukuvat väliovet mahdollistavat tilojen saumattoman yhdistämisen tai niiden jakamisen tyylikkäästi ja tehokkaasti. Profin Housessa on käytetty yksinkertaista ja minimalistista Syntesis Line –kehystä sekä Syntesis Luce -kehystä, joka mahdollistaa elektronisten ohjainten ja johdotusten asentamisen samaan seinään liukuovikehyksen kanssa.

– Liukuovet tuovat huomattavasti enemmän tilantuntua ja avaruutta, eivätkä ole aina edessä, toisin kuin saranoidut ovet. Tyylikäs ja toiminnallisesti järkevä ratkaisu, Profin Housen rakennuttaja Veikko Perttuli perustelee kohteen oviratkaisuja.

Villa Beautyn 171 m2:n huonepinta-ala pitää sisällään kolme makuuhuonetta, olohuoneen, keittiön, kodinhoitohuoneen ja saunatilat sekä kaksi työhuonetta. Villa Beauty onkin paitsi nelihenkisen Pajalan perheen koti, myös samassa rakennuksessa toimivan kauneudenhoitolan yrityksen toimitila. Työtilat on eriytetty asuintiloista järjestämällä niihin kulkeminen kodinhoitohuoneen sisäänkäynnin kautta.

Talon keittiö-olohuonealueelta kodinhoitohuoneeseen sekä kodinhoitohuoneesta pesuhuoneeseen johtavat oviaukot on varustettu Eclisse Pocket Door Syntesis Line -liukovijärjestelmillä. Yksinkertainen ja minimalistinen ratkaisu antaa kodin pystypinnoille selkeät linjat. On vain oviaukko, seinä sekä sen sisältä tarvittaessa esiin liukuva ovilevy – ei listoja, karmeja tai muitakaan ovenpieliä.

Teemu Pajala kertoo Syntesis Linen olleen ratkaisu, jossa yhdistyivät tyylikkyys ja käyttötarkoituksen mahdollistava toiminnallisuus.

– Ovet ovat simppelit ja yksinkertaiset, listattomat ja modernit. Nämä tilat ovat sellaiset, että niissä pitää olla liukuovi. Esimerkiksi pesuhuoneessa kääntyvää ovea ei olisi saatu sijoitettua järkevästi, koska toisella puolella on ikkuna ja toisella alkaa heti kaapisto, Teemu Pajala kertoo.

Erittäin allergiaystävällisistä materiaaleista rakennetun Villa Alettan 165 asuinneliömetriä jakautuvat mm. neljään makuuhuoneeseen sekä saunan ja höyrysaunan sisältävään kylpyhuoneeseen. Viisihenkisen Lahden perheen kodin huonetilat on suunniteltu palvelemaan joustavasti lapsiperheen arkea.

– Asunnon yhteiset oleskelutilat on sijoitettu alakertaan ja makuuhuoneet sekä viherhuone yläkertaan. Lapsi- ja koiraperheen arki oli suunnittelun lähtökohtana, ja materiaalit ja muut ratkaisut on valittu sen mukaisesti, Miia Lahti kertoo.

Eclisse Pocket Door -liukuovet antavat uusia mahdollisuuksia kodin sisätilojen suunnitteluun. Seinän sisään liukuvat väliovet ovat paitsi modernin tyylikkäitä, myös tilansäästöä tarjoava ratkaisu.

– Halusimme välttää hukkatiloja ja tilasyöppöjä. Eclisse-ovet antoivat meille mahdollisuuden joustavaan ja tiloja kunnioittavaan sisustukseen. Ovistakin tuli osa sisustusta makuuhuoneessamme. Lisäksi ovien liukumekanismi on turvallinen myös perheen pienille sormille, Lahti kertoo.